Bine-ai venit la secțiunea de întrebări frecvente!
Distrigaz Sud Rețele îți oferă răspunsuri și informații utile despre distribuție, servicii, racordare, index, instalația de utilizare, contor și avize.
Distrigaz Sud Rețele deține contract de concesiune pentru distribuția de gaze naturale în 1.358 de localități, având peste 2 milioane de clienți, pe raza a 20 județe din sudul și centrul României: Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Teleorman și Municipiul București.
Distrigaz Sud Rețele are calitatea de distribuitor în sistemul de distribuție a gazelor naturale și asigură: modernizarea, mentenanța preventivă și corectivă, precum și extinderea rețelei de distribuție către zonele încă neracordate. Totodată, Distrigaz Sud Rețele pregătește gazele naturale pentru a fi livrate în sistemul de distribuție pe care îl gestionează, aducându-le la presiunea optimă pentru a fi utilizate.
Furnizorii sunt acele companii care, în baza unui contract de furnizare semnat cu consumatorii finali, livrează gazele naturale către aceștia. În piața liberă există o multitudine de furnizori de gaze naturale.
Despre diferențele dintre distribuitor și furnizori, poți afla mai multe în această pagină.
Ca operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale, principalul serviciu oferit de Distrigaz Sud Rețele este racordarea la rețeaua de distribuție, prin extinderea conductei (dacă este cazul) și realizarea branșamentului.
Adițional, Distrigaz Sud Rețele oferă și următoarele tipuri de servicii:
Acest domeniu este reglementat de legislația aflată în vigoare, pentru fiecare etapă de racordare la sistemul de distribuție, fiind stipulate următoarele termene:
Cererea de racordare poate fi depusă prin următoarele canale:
Completezi și depui cererea de racordare, însoțită de documentele necesare și achiți tariful de analiză. După ce stabilim soluția tehnică, cererea ta va urma parcursul procesului de racordare despre care poți afla detalii aici.
Distrigaz Sud Rețele îți poate pune la dispoziție, contra-cost, o copie a documentației tehnice a instalației de utilizare, în cazul în care aceasta este identificată în arhivele companiei noastre.
În caz contrar, trebuie să te adresezi operatorului economic autorizat A.N.R.E. care a realizat instalația de utilizare.
Ultima soluție este aceea de a reconstitui această documentație cu ajutorul unui operator economic autorizat.
Verificarea și revizia instalației de utilizare se efectuează doar de către operatorii economici autorizați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (A.N.R.E.). Lista cu operatorii economici autorizați se regăsește pe site-ul www.anre.ro.
În conformitate cu normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, consumatorii de gaze naturale sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare, prin efectuarea de verificări și revizii tehnice.
Instalația de utilizare intră în responsabilitatea ta. Pentru proiectarea și execuția acesteia trebuie să alegi o firmă autorizată A.N.R.E. Lista cu operatorii economici autorizați o regăsești pe internet la adresa www.anre.ro.
După executarea instalației de utilizare, la solicitarea operatorului economic, Distrigaz Sud Rețele va pune în funcțiune instalația de utilizare și va monta contorul.
Sistemul de distribuție reprezintă ansamblul compus din conducte, instalații de reglare-măsurare, aparate și accesorii, cu excepția instalației de utilizare.
Instalația de utilizare a gazelor naturale reprezintă ansamblul de conducte, aparate și accesorii, inclusiv focarul și coșul de evacuare a gazelor arse, situat după stația/postul de reglare a presiunii și măsurare a debitului.
Aparatul de măsurare a debitului (contorul) face parte din sistemul de distribuție și este proprietatea companiei.
“Ați sunat la Distrigaz Sud Rețele, Serviciul Autocitiri! Pentru a transmite un index autocitit, vă rugăm să introduceți codul de autocitire.”
După ascultarea acestui mesaj trebuie să introduci codul de autocitire regăsit pe factura de consum.
“Codul introdus este invalid. Tastați 1 pentru a reintroduce codul, tastați 2 pentru încheierea apelului.”
Acest mesaj este generat atunci când ai introdus un cod de autocitire care nu este valid. Poți fie să reintroduci codul, fie să renunți la apel.
“Perioada de transmitere a indexului este invalidă. Indexul este deja înregistrat.”
Acest mesaj este generat pentru cazul în care transmiți un index în afara perioadei de transmitere a autocitirii. De asemenea, există posibilitatea ca, deși perioada de transmitere a autocitirii sa fie validă, în sistemul nostru să existe deja un index citit și înregistrat de către angajații noștri pentru luna respectivă.
“Apăsați 1 pentru a confirma indexul, 2 pentru a reintroduce un nou index.”
Prin intermediul acestui mesaj ți se solicită confirmarea indexului introdus. În cazul în care observi că indexul tastat nu corespunde cu cel afișat de contor, ai posibilitatea de a introduce un nou index.
“Indexul introdus este invalid. Tastați 1 pentru a reintroduce indexul, 2 pentru încheierea apelului.”
Mesajul este generat în cazul în care indexul introdus este invalid. Ai posibilitatea fie de a introduce un nou index, fie de a renunța la apel.
“Ați depășit numărul maxim de încercări.”
Mesajul te anunță că ai introdus indexul de prea multe ori și va trebui să reiei acest pas într-o altă zi.
Pentru transmiterea telefonică a indexului vei apela numărul 0800 800 200 (apel gratuit în rețeaua de telefonie mobilă și fixă) și vei avea nevoie de codul de autocitire pe care îl găsești în factura de gaze naturale.
Pe întreaga durată a apelului vei fi ghidat de mesajele generate de către aplicație.
În cazul în care ai introdus un cod invalid de mai mult de 3 ori sau un index invalid de mai mult de 2 ori, apelul va fi întrerupt. Ai posibilitatea de a iniția un nou apel în cazul în care dorești să transmiți autocitirea.
Pentru a trimite indexul trebuie să urmezi următorii pași:
1. Introduci codul de autocitire. Acesta se regăsește pe factura de consum și este format din 7 caractere numerice.
2. Ești înștiințat dacă te afli în perioada de transmitere a autocitirii și dacă poți introduce indexul sau acesta a fost deja înregistrat în baza de date.
3. Introduci indexul afișat de contor, urmat de tasta #.
4. Indexul este înregistrat în baza noastră de date și primești un mesaj de confirmare.
Solicitarea unei citiri a indexului în afara citirii programate de către distribuitor, presupune o deplasare suplimentară, acest serviciu fiind efectuat contra-cost.
Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele citesc contoarele odată la trei luni. În lunile intermediare ai posibilitatea transmiterii indexului autocitit (volumul de gaze consumat) online sau telefonic.
Perioada în care poți transmite indexul autocitit este specificată pe factura de consum gaze naturale.
Atunci când transmiți indexul, trebuie să ai la îndemână codul de autocitire.
Înlocuirea contorului volumetric se efectuează de către Distrigaz Sud Rețele la un interval reglementat prin lege, costurile fiind suportate de către companie.
Înlocuirea contorului o poți efectua și la cerere, caz în care costurile aferente vor reveni în sarcina ta.
Distrigaz Sud Rețele asigură verificarea metrologică a aparatelor și sistemelor de măsurare, le repară și menține în clasa de exactitate admisă, pe cheltuiala proprie.
Păstrarea integrității aparatului de măsură este responsabilitatea ta. Dacă observi o măsurare eronată a gazelor naturale consumate, blocare sau defecțiuni în funcționare, ne scrii, folosind formularul din secțiunea contact sau ne semnalezi acest aspect la Registratura Distrigaz Sud Rețele.
Contorul de gaz este echipamentul destinat să măsoare, memoreze și indice cantitatea de gaz consumată, ce trece prin interiorul traductorului de măsurare.
Pentru autorizarea execuției construcțiilor amplasate în vecinătatea rețelei de distribuție a gazului natural, Distrigaz Sud Rețele, în calitate de operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale, eliberează următoarele tipuri de avize:
Pentru a afla mai multe detalii despre acest serviciu, accesează pagina avize.